President Bolivië wil telecommunicatiesector nationaliseren

De President van Bolivië, Evo Morales, wil het télecommunicatiebedrijf van de Staat, ENTEL, nationaliseren. Momenteel behoort het bedrijf voor de helft aan het Italiaanse Internationale Euro Telecom (ETI). Dit kondigde minister Juan Ramon Quintana aan. Er werd een commissie opgericht om de overname van 51% van ENTEL door de staat te bestuderen.

(afp) De eigenaars van ENTEL zijn Euro Telecom die sinds 1995 iets meer dan 50 procent bezit, twee Boliviaanse pensioenfondsen (47,4 procent) en werknemers (2,5 procent). De socialistische President in Bolivië Morales, tekende een besluit waarin de commissie werd benoemd. In de commissie zetelen drie ministers en twee onderministers die de onderhandelingen met ENTEL moeten voeren. De commissie wordt gevraagd om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen. Ze moet tevens de voorwaarden bepalen waarmee de staat ENTEL nationaliseert, aldus het besluit.

De commissie krijgt een maand de tijd om met het Italiaanse bedrijf te onderhandelen. ENTEL heeft zich sterk ontwikkeld in het land van de Andes alsmede in de cellulaire telefonie. Het verwezenlijkt winsten van ongeveer 40 miljoen per jaar, volgens de plaatselijke pers. President socialist Evo Moreel heeft besloten om de staatscontrole terug te vorderen in het merendeel van de ondernemingen die tussen 1993 en 1997 geprivatiseerd werden onder het liberale presidentschap van Sanchez de Lozada.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud