President Ivoorkust roept op tot kalmte

(belga) - De Ivoriaanse president Laurent Gbagbo heeft de bevolking zondagavond tot kalmte opgeroepen na twee dagen van geweld. 'Ik roep op tot eenheid, tot verzoening van harten. Ik roep de bevolking opnieuw op tot kalmte en vraag alle demonstranten om terug naar huis te gaan', verklaarde Gbagbo in een televisie-uitzending.

'Niemand moet zich laten provoceren', verklaarde de president nog. In de afgelopen dagen lanceerden regeringstrouwe troepen een offensief tegen de noordelijke rebellen, die de helft van het land onder controle hebben.

Deze operatie moest worden stopgezet nadat bij een bombardement op een Franse militaire basis in Bouaké negen Franse soldaten werden gedood. Frankrijk heeft in reactie op dit bombardement alle Ivoriaanse militaire luchtmiddelen vernietigd. Dat leidde dan weer tot massademonstraties in Abidjan, waarop Franse helikopters met waarschuwingsschoten reageerden. Volgens stafchef Generaal Henri Bentégeat valt niet uit te sluiten dat daarbij mogelijk 'enkele personen verwond of gedood' zijn.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot eiste zondag tijdens een telefonisch onderhoud als waarnemend Europees voorzitter van president Gbagbo dat die een einde zou maken aan het geweld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud