Advertentie

President Obama: 'Hoop in plaats van angst'

Obama legt de eed af - Foto AFP ©AFP

In zijn eerste rede als 44ste president van de Verenigde Staten heeft Barack Obama op Capitol Hill in Washington gezegd dat de Amerikanen bij de stembusgang in november hebben gekozen voor 'hoop in plaats van angst'. De nieuwe president zei dat de VS 'klaar zijn om opnieuw te leiden'.

(tijd) - 'Vandaag zijn wij samengekomen omdat wij voor hoop hebben gekozen in plaats van angst, voor de wil om samen te handelen in plaats van conflict en onenigheid'. 'Wij kondigen het einde aan van kleingeestige klachten en valse beloften, scherpe kritiek en versleten dogma's die veel te lang onze politiek hebben verstikt', zei Obama terwijl enkele meter van hem zijn voorganger, de Republikein George Bush, zat. Bush heeft de VS acht jaar bestuurd.

'Klaar om te leiden'

De nieuwe president zei dat de VS 'klaar zijn om opnieuw te leiden'. Hij waarschuwde 'extremisten' in de wereld dat zij Amerika niet zullen verzwakken en dat Amerika ze 'zal verslaan'. De eerste afro-Amerikaanse president in Washington kondigde tegelijk een 'andere benadering' van de moslimwereld aan en beloofde Irak op een 'verantwoorde manier' te zullen verlaten na daar ruim vijf jaar geleden te zijn binnengevallen.

Op binnenlands vlak zei Obama dat een land niet lang voorspoed kan kennen als het de rijken bevoordeelt. De 'fel verzwakte' Amerikaans economie is het 'slachtoffer van de hebzucht en onverantwoordelijkheid van sommigen'.

Opwarming

De VS zullen zonder tijd te verliezen de opwarming van de planeet bekampen, beloofde de nieuwe president, daarmee het beleid van de vorige regering omkerend.

Net zoals bij zijn aankomst op Capitol Hill was er gejubel en gejuich op de Mall na de toespraak. Van over de hele wereld, ook vanuit België via premier Herman Van Rompuy, waren er felicitaties.

De opkomst van het publiek in Washington was ongezien. De schattingen voor het aantal bezoekers lopen op tot 3 miljoen. Daarmee verpulverde Obama het record van Lyndon Johnson (iets meer dan 1 miljoen mensen in 1961). Bij de tweede inauguratie van George W. Bush vier jaar geleden waren zo'n 400.000 aanwezigen.

Bush

Na de eedaflegging van Obama en de inauguratierede van de nieuwe president volgde een lunch met Obama en Bush in het Capitool en een ceremonie ter afscheid van Bush. Die vloog vervolgens terug naar zijn thuishaven Texas.

RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud