Advertentie

President Rugova wint verkiezingen Kosovo

(belga) - President Ibrahim Rugova heeft zondag overtuigend de parlementsverkiezingen in de Servische provincie Kosovo gewonnen. Zijn partij behaalt een volstrekte meerderheid in het Kosovaarse parlement. Slechts 53 procent van de kiezers daagde op, het laagste cijfer sinds de Verenigde Naties (VN) in 1999 het bestuur in de opstandige provincie overnamen.

De Democratische Liga van Kosovo (LDK), de partij van Rugova (foto: belga) , haalde volgens voorlopige berekeningen 47 procent van de stemmen. Hiermee behaalt de partij een volstrekte meerderheid in het parlement. De Democratische Partij van Kosovo (PDK) van de vroegere guerrillaleider Hashim Thaci, de aartsrivaal van Rugova, haalde slechts 27 procent van de stemmen.

Andere partijen kwamen uit op minder dan 10 procent. Thaci's medestrijder van destijds, Ramush Haradinaj, eindigde met zijn AAK op 8 procent van de stemmen. De hervormingsgezinde ORA-partij van de uitgever Veton Surroj overtuigde 6 procent van de kiezers.

Ongeveer 1,3 miljoen mensen konden hun stem uitbrengen om 120 parlementsleden te kiezen, van wie tien voorbehouden voor de Servische bevolkingsgroep en tien voor andere minderheden. Van de Servische kiezers bracht minder dan 1 procent, 600 mensen, zijn stem uit.

De Servische minderheid had opgeroepen tot een boycot. De Servische bevolking van Kosovo vreest voor de onafhankelijkheid van Kosovo. Zij willen opnieuw aansluiten bij hun moederland Servië. Dat ook veel andere kiezers wegbleven, heeft te maken met de economische crisis en de werkloosheid, en met de etnische spanningen in het gebied.

Rugova riep zichzelf gisteravond uit tot de grote overwinnaar van de stembusgang. Volgens hem heeft zijn LDK-partij meer dan de helft van de stemmen behaald. Een zegsman van Rugova's partij had het voordien over 56,2 procent van de uitgebrachte stemmen. Over coalities spreekt Rugova zich pas over enkele dagen uit, wanneer de eindresultaten voorliggen.

Volgens VN-bestuurder Sören Jessen-Petersen was de stembusgang 'democratisch, vrij en gespeend van onregelmatigheden'. 19.000 NAVO-soldaten verzekeren de veiligheid in de provincie Kosovo.

De internationale gemeenschap ijvert in Kosovo voor de totstandkoming van een 'multi-etnische samenleving'. Daar is voorlopig nog niet veel van in huis gekomen: in maart werden bij etnisch-Albanees geweld ruim 4.000 Serviërs uit de provincie verdreven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud