Présidentielles: opiniepeilingen voorspellen spannende strijd

De strijd om het Franse presidentschap blijft er een op het scherp van de snee. Twee dagen voor de eerste ronde van de verkiezingen geeft het peilinginstituut CSA de socialistische kandidate Ségolène Royal evenveel kans als de rechtse Nicolas Sarkozy in een tweede ronde op 6 mei.

(belga) De andere opiniepeilingen voorspellen wel unaniem een overwinning voor Sarkozy op Royal voor de tweede ronde, maar de marge varieert: 51 procent tegen 49 procent volgens Ifop, 53,5 procent tegen 46,5 procent volgens Ipsos. Indien de centristische kandidaat François Bayrou de tweede ronde haalt, wint hij die met 52 procent tegen 48 procent voor Sarkozy, zo voegt Ipsos er aan toe. Voor de eerste ronde krijgt Sarkozy tussen 27 procent (CSA, LH2) en 30 procent (Ipsos), Royal haalt tussen 23 procent (LH2) en 25 procent (BVA, CSA).

François Bayrou schommelt tussen 15 procent (BVA) en 19,5 procent (TNS-Sofres).

De extreemrechtse kandidaat Jean-Marie Le Pen, die zich bij de presidentsverkiezingen van 2002 tot ieders verrassing wist te plaatsen voor de tweede ronde door de socialist Lionel Jospin te verslaan, schommelt tussen 12,5 procent (Ipsos) et 16 procent (CSA).

De spanning blijft ook groot omdat meer dan een derde van de Franse kiezers donderdag, drie dagen voor de eerste ronde, nog niet wist op wie ze zouden stemmen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud