Presidentsverkiezing Libanon voor zevende keer uitgesteld

©AFP

Voor de zevende keer heeft het Libanese parlement de verkiezing van het staatshoofd uitgesteld. De zitting werd volgens de parlementaire diensten verschoven naar volgende week dinsdag om "meer tijd te hebben voor verdere onderhandelingen".

De pro-westerse regering van Foead Siniora en de pro-Syrische oppositie van de sjiitische Hezbollah en de partij van generaal Michel Aoen, een maronitische christen, hebben sinds begin deze week na een aanslepend conflict wel een consensuskandidaat. Legerleider generaal Michel Soeleiman geniet de steun van beide kampen.

Maar de verkiezing is opnieuw uitgesteld omdat beide partijen meer tijd nodig om de "details" van zijn benoeming te regelen. Volgens de Libanese grondwet mag de president in de twee jaar voor zijn aantreden geen hoog staatsambt bekleed hebben.

Eenmaal dat obstakel uit de weg is, kan het parlement Soeleiman benoemen. Dan rest evenwel nog steeds het conflict rond de regering. Vorig jaar trokken de sjiitische ministers zich terug uit de regering Siniora.

De termijn van de vorige president, Emile Lahoed, liep af op 23 november. Sindsdien heeft het buurland van Israël geen staatshoofd meer. Volgens Libanese gewoonte is de president steeds een maronitische christenen, de parlementsvoorzitter een sjiitische moslim en de premier een soenniet.

Foto afp 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud