Pro-Chinese oppositie verplettert regeringspartij bij verkiezingen Taiwan

©BLOOMBERG NEWS

De Taiwanese oppositie heeft de parlementsverkiezingen op overtuigende wijze gewonnen. De partij Kwomintang (KMT) won liefst 81 van de 113 zetels in het nieuwe parlement. De winst van de KMT kan een toenadering tot de grote rivaal China tot gevolg hebben. Het is afwachten of de partij ook de presidentsverkiezingen in maart kan winnen.

(tijd) - De Kwomintang verpletterde de regerende Democratisch Progressieve Partij (DPP) van president Chen Shui-bian. Maar liefst 81 zetels haalde de KMT binnen, tegenover 27 voor de DPP en vijf zetels voor enkele andere partijen. Door een wijziging van het kiessysteem halveerde de omvang van het parlement, van 225 leden naar 113. In het oude parlement telde de DPP nog 89 parlementsleden, de KMT had er 79.

De winst van de KMT is niet onverwacht. De DPP was uit de gratie van de kiezers gevallen nadat de omgeving van president Chen in opspraak was gekomen door corruptie. Bovendien kreeg Chen stevige kritiek wegens zijn eenzijdige streven naar onafhankelijkheid voor Taiwan. Hij botste daarbij niet alleen met de KMT, die pleit voor toenadering tot Peking. Ook China en de Verenigde Staten bekritiseerden herhaaldelijk het separatistische beleid van Chen.

‘We hebben de parlementsverkiezingen verloren’, zei Chen, ‘maar we mogen Taiwan niet verliezen.’ Volgens de president kan de DPP in maart het presidentschap nog in de wacht slepen. Na acht jaar en twee ambtstermijnen is hij dan zelf geen kandidaat meer, De regeringspartij stuurt Frank Hsieh in de ring. Maar die scoort in de opiniepeilingen beduidend slechter dan zijn rivaal van de KMT, Ma Ying-jeou.

‘Dit is het begin van onze verantwoordelijkheid’, zei Ma na zijn overwinning. Hij beloofde de economische groei op te krikken en de werkloosheid terug te schroeven door de handels- en investeringsbeperkingen met China te versoepelen. President Chen heeft steeds gewaarschuwd dat de toenadering tot China de autonomie van Taiwan bedreigt. Volgens Chen zijn de Taiwanese investeringen in China sowieso te hoog.

Erik Ziarczyk

Een aanhanger van Kwomintang viert in Taipei de overwinning van zijn partij (Foto Bloomberg)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud