'Problemen zijn niet van de baan'

Peter De Keyzer (midden)

'De vijf procent is een fair tarief', zegt Peter De Keyzer, hoofdeconoom bij beurshuis Petercam. 'Maar de problemen zijn niet van de baan, ze zijn enkel verschoven'.

(tijd) - De eurozone zet dit jaar 30 miljard euro opzij voor Griekenland, maar het initiatief ligt bij de Grieken om de kredieten te 'activeren'. Athene zou bij een lening een rente van 'ongeveer 5 procent' betalen.

'Het is geen bodemtarief, waar de Duitsers op aandrongen, maar evenmin een ontzettend hoog tarief', meent De Keyzer. Dat laatste zou dan weer de Grieken niet verder hebben geholpen, zegt hij.

Voor hem is het belangrijkste dat er eindelijk een akkoord uit de bus is gekomen. 'De vage belofte van de eurozone om de Grieken bij te staan is vertaald in een concreet plan'.

Testen

'De reden voor markten om te testen of de Europese Unie wel solidair zal zijn met Griekenland valt weg', vertelt De Keyzer. Volgens hem is er op een efficiënte manier tijd gekocht. 'Dat vorige Europese plan was zodanig vaag dat er nu wel een soort opluchtingsrally zal volgen'.

Maar de problemen zijn verschoven, niet van de baan, oordeelt hij. 'De liquiditeitsproblemen zijn opgelost, maar de solvabiliteitsproblemen zoals de  overheidsuitgaven zeker niet'.

Bear Stearns

Hetzelfde geldt voor die buiten Griekenland. 'Hoe zit het met Portugal, of pakweg Spanje', vraagt De Keyzer zich af. 'Kunnen zij nu ook op steun rekenen?' Dat soort vragen gaat blijven opspelen.

De hoofdeconoom van Petercam trekt de parallel met de banken tijdens de financiële crisis. 'Bear Stearns werd gered, zoals Griekenland nu'. De Keyzer houdt er rekening mee dat mogelijk een ander Europees land dan Lehman Brothers wordt. Die bank liet Washington tijdens de kredietcrisis, in tegenstelling tot Bear Stearns, over de kop gaan.

Er volgen nog politieke obstakels, verwacht De Keyzer. Zo heeft bondskanselier Angela Merkel zich lange tijd verzet tegen kredieten aan de Grieken die teveel onder de marktrente lagen. Samen met Nederland steken de Duitsers enorm veel geld in Europa, zegt De Keyzer. Hij vermoedt dat daarom Duitsland in de marge van het akkoord bepaalde toegevingen heeft verkregen, zoals bijvoorbeeld een strenger stabiliteitspact.

KD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud