Proces-Holleeder naar andere locatie na explosies

De rechtszaak tegen Willem Holleeder is maandagochtend verplaatst omdat in de extrabeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp een projectiel is gevonden waarvan een deel nog niet was ontploft. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie heeft dit meegedeeld. De zitting begint dan om 14.00 uur.

(anp/dpa) - De extrabeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, ook wel de Bunker genoemd, is maandagochtend omstreeks 03.00 uur zwaar beschadigd geraakt door één of meer explosies. Aan de achterzijde van het gebouw aan de Zuidermolenweg sprongen verschillende ruiten en de rolluiken werden opgeblazen. De zittingszaal, waar het mammoetproces tegen Willem Holleeder moet beginnen, is ongeschonden.

De zaak tegen Holleeder en een aantal medeverdachten die later maandag begint, kan gewoon plaatsvinden, aldus het landelijk parket. Bij de explosie op de eerste verdieping van het gebouw zijn geen gewonden gevallen. Het is nog onbekend wat de explosie aan schade heeft veroorzaakt. Ook is nog niet geweten of het al dan niet om een aanslag gaat. De rechtbank Haarlem, belast met het proces tegen Holleeder en co, was onbereikbaar voor commentaar.

Een woordvoerster van de rechtbank van Amsterdam zei dat het gebouw wordt beveiligd met een soort alarmsysteem. Er worden geen mensen ingezet om het gebouw te bewaken. Er was geen aanleiding om de veiligheidsmaatregelen aan te passen. Holleeder is er 'dood- en doodziek van, van wat er nu is gebeurd', aldus zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers. 'Het komt niet uit de hoek van mijn cliënt, daar ben ik van overtuigd', aldus Kuijpers. Volgens de raadsman heeft zijn cliënt geen enkel belang bij de explosies en is hij juist in een snel proces geïnteresseerd.

Holleeder (48) is bekend als de ontvoerder van bierproducent Freddy Heineken. Hij moet zich nu met zijn medebeklaagden verantwoorden voor afpersing van mensen uit de vastgoedsector. Meerdere van die zakenlui zijn vermoord, maar deze misdrijven zijn niet in de aanklacht opgenomen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud