Advertentie

Proces rond moord op Servische premier Djindjic start

(tijd) - In de Servische hoofdstad Belgrado gaat maandag het proces tegen de verdachten van de moord op premier Zoran Djindjic van start. Twintig mensen staan terecht op het proces, maar 15 verdachten zijn nog steeds op de vlucht.

De hervormingsgezinde en pro-Westerse Servische premier Zoran Djindjic werd op 12 maart 2003 neergeschoten in Belgrado. De aanslag werd gepland door Servische criminele organisaties, hooggeplaatste figuren uit de veiligheidsdiensten en Servische nationalisten. Die namen het niet dat Djindjic toeliet dat de vroegere Servische president Slobodan Milosevic werd berecht in het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Bovendien wilde Djindjic de georganiseerde misdaad in zijn land hard aanpakken. Volgens sommigen was de moord op Djindjic onderdeel van een plan om de macht te grijpen in Servië.

De vermoedelijke moordenaar, Zvezdan Jovanovic, staat maandag terecht op het proces in Belgrado. Maar Milorad Lukovich - die wordt beschouwd als het brein achter de hele operatie - is momenteel voortvluchtig.

Het proces rond de moord op Djindic begint op minder dan een week van de parlementsverkiezingen van 28 december.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud