Proces Saddam hervat

Voor een speciale rechtbank is woensdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad het proces voortgezet tegen Saddam Hoessein wegens volkerenmoord op Koerden. Tijdens de zitting eiste de procureur-generaal het ontslag van de rechter, die hij beschuldigt van laksheid jegens de Iraakse ex-dictator.

(belga) Saddam en zijn zes medebeschuldigden waren in de rechtszaal aanwezig. Onder hen ook de neef van Saddam, Ali Hassan al-Majid, beter bekend als 'Chemical Ali'.

Bij de aanvang van de zesde zitting vroeg procureur-generaal Mounqith al-Faroun om het ontslag van de voorzitter van de rechtbank, rechter Abdallah al-Ameri. Volgens al-Faroun stelt al-Almeri zich te laks op tegenover Saddam.

'De beschuldigden zijn te ver gegaan in hun verklaringen. Ze hebben zelfs bedreigingen geuit aan het adres van de procureur en de getuigen", aldus de procureur. De rechter heeft de eis van de procureur-generaal echter verworpen.

Saddam Hoessein en zijn zes medebeklaagden moeten zich verantwoorden voor operatie Anfal, een campagne die eind jaren '80 naar schatting 100.000 Koerden de dood heeft ingejaagd. Bij de start van het proces weigerden de beklaagden schuldig of onschuldig te pleiten.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud