Prodi: Europees groeiplan is 'grote mislukking'

(belga) - De inspanningen om de groei in de Europese Unie te versterken zijn 'een grote mislukking' geworden, door het vetorecht dat sommige landen in staat stelde veranderingen te blokkeren. Dat zegt afscheidnemend Europees Commissievoorzitter Romano Prodi maandag in een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times.

'Je kan de regel van de eenparigheid niet in alle economische sectoren hebben. En als je hem wel hebt, moet je de mislukking van Lissabon aanvaarden', aldus de Italiaan.

Op de top van Lissabon kwamen de Europese leiders in 2000 een agenda over de hervormingen overeen. Doel was de economische achterstand van de EU op de Verenigde Staten in te lopen, en van Europa tegen 2010 de meest competitieve zone ter wereld te maken.

De Financial Times publiceert maandag ook uittreksels uit een rapport van de voormalige Nederlandse premier Wim Kok over de Europese competitiviteit en de tewerkstelling. Dit voor de Europese regeringen erg kritische rapport wordt op 5 november aan de Europese staats- en regeringsleiders voorgelegd op de top in Brussel.

'De vooruitgang tot vandaag is grotendeels inadequaat, hoofdzakelijk door het gebrek aan politieke wil en inzet', oordeelt Kok. Het Europees plan riskeert synoniem te worden met 'gemiste objectieven en niet nagekomen beloftes', vindt Kok.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud