Prodi haalt erg nipte zege bij Italiaanse parlementsverkiezingen - update

(belga) - De centrumlinkse coalitie 'Unione' van Romano Prodi heeft zowel de verkiezingen in de Italiaanse Kamer als de Senaat gewonnen. Dat geeft Prodi de mogelijkheid om de volgende regering te vormen. De volledige officiële resultaten zijn nog niet beschikbaar.

Romano Prodi heeft de Italiaanse parlementsverkiezingen nipt gewonnen. (foto: afp)

Prodi riep zichzelf dinsdagmiddag opnieuw uit tot overwinnaar van de verkiezingen. In de nacht van maandag op dinsdag had hij ook al eens de overwinning opgeëist. '

De stembulletins voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers geven de overwinning aan de linkse Unie (Unione) met 49,8% van de stemmen, tegenover 49,7% aan het Huis van Vrijheden van Berlusconi. Het betreft een verschil van 25.224 stemmen, zei de minister van Binnenlandse Zaken. Door de recente hervormingen naar een proportioneel kiessysteem beschikt de coalitie die op kop eindigt automatisch over 340 van de 630 zetels in de Kamer.

Volgens de gegevens van Italiës belangrijkste televisiezender SKY TG24 heeft de linkse coalitie vier van de zes senaatszetels verworven die voorbehouden zijn aan Italianen in het buitenland. Daarmee haalt 'Unione' 158 van de 315 zetels.

De Italianen die in België wonen hebben massaal voor de linkse Unie van Romano Prodi gekozen. Voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers ging 60,41 procent van de stemmen naar het linkse kamp.

Bijna een derde van de Italianen die in België wonen, ofwel 61.643 van de 185.994 Italianen in ons land, hebben hun stem uitgebracht voor de Italiaanse parlementsverkiezingen.

De opkomst lag zeer hoog : 83,6 procent van de 47 miljoen stemgerechtigden trok naar de stembus.

24983180

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud