Advertentie

Prodi krijgt tweede kans

De regeringscrisis in Italië lijkt bezworen. Zaterdag weigerde president Giorgio Napolitano na een gesprek in het Quirinaal met de premier het ontslag van Romano Prodi. De centrumlinkse regeringsleider werd wel gevraagd, in het parlement een vertrouwensstemming te ondergaan.

(belga) Als Prodi die stemming in beide kamers overleeft, kan zijn negen maanden oude centrumlinkse coalitie het werk voortzetten.De vertrouwensstemmingen in Kamer en Senaat zullen vermoedelijk midden volgende week -woensdag of donderdag- worden gehouden. De Kamer stelt Prodi geen probleem, maar in de Senaat beschikt zijn coalitie over een flinterdunne meerderheid van één stem. Prodi gooide woensdag de handdoek nadat het regeringsvoornemen voor een verlengd verblijf van de Italiaanse militairen in Afghanistan precies in die Senaat was gekelderd. Boosdoeners met dienst waren twee senatoren van de communistische coalitiepartners.

Donderdagavond had Prodi echter de rangen gesloten. Met zijn partners van de parlementsmeerderheid, een tiental partijen, drukte hij een niet bespreekbaar twaalfpuntenplan door over economische, sociale en buitenlandpolitieke onderwerpen. Onder dat laatste dus ook bevestiging van het Italiaanse militaire engagement waartegen "radicaal links" (communisten en groenen) zich de dag voordien hadden gekeerd.

Sinds donderdag is centrumlinks op zoek naar onafhankelijke senatoren om zich achter de regering te scharen. Voorlopig leverde dat slechts één overwinning op: Mario Follini, dissident van de centrumpartij UDC en voormalig minister onder Silvio Berlusconi, zegt nu dat hij "waarschijnlijk" voor voortzetting van de coalitie zal stemmen.Il Cavaliere zelf ziet zo'n voortzetting, uiteraard, niet zitten. Dat zou slecht zijn voor het land, luidde het, en is niet meer dan een uitstel van de doodsstrijd. Bovendien kan je met zo'n kleine meerderheid geen stabiele regering verzekeren, aldus nog de voorganger van Prodi.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud