Prodi stelt nieuwe Italiaanse regering voor

Meer dan een maand na de parlementsverkiezingen heeft premier Romano Prodi de regering van Berlusconi afgelost. Tijdens een korte ceremonie met president Giorgio Napolitano stelde Prodi zijn centrumlinkse regering voor.

(belga) 'Dit is een ploeg voor de volledige legislatuur van vijf jaar', zei de 66-jarige Prodi tijdens de officiële eedaflegging. Donderdag volgt in de Senaat een vertrouwensstemming, waar de coalitie van Prodi over een krappe meederheid van twee stemmen beschikt.

De vertouwensstemming in de Kamer staat voor begin volgende week op de agenda.

Voormalig premier en ex-communist Massimo D'Alema is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De DS (Democratici di Sinistra, Linkse Democraten) is samen met de partij Margherita van minister van Cultuur Francesco Rutelli de sterkste kracht binnen de regering. D'Alema en Rutelli zijn bovendien de twee vice-premiers van de nieuwe regering-Prodi. De communisten en groenen hebben beide één minister. 'Ik hoop dat de nieuwe regering zal functioneren, de beloftes zijn al gemaakt', aldus Prodi.

Prodi, die al van 1996 tot 1998 aan het hoofd van de regering stond, maakt geen deel uit van een politieke partij.

De economist Tommaso Padoa Schioppa is de nieuwe minster van Economie. Tot vorig jaar behoorde hij tot de leiding van de Centraal Europese Bank (ECB).

Ex-regeringsleider Giuliano Amato (Margherita) is aangesteld als minister van Binnenlandse Zaken en minster van Defensie is Arturo Parisi (Margherita).

De bekende voormalige openbare aanklager en de man achter de operatie Mani Pulite (Schone Handen), Antonio Di Pietro, wordt minister van Infrastructuur.

Vooral bij de communisten (Rifondazione Comunista) wordt wegens het geringe aantal ministerportefeuilles voor RC (één) enige ontevredenheid geuit, zo berichtten de Italiaanse media.

In de 26-koppige regering werden zes vrouwen opgenomen, hoewel vijf van hen minister zonder portefeuille zullen zijn.

De 61ste naoorlogse regering van het Zuid-Europese land wordt als een fragiel geheel beschouwd

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud