Prodi wint vertrouwingsstemming Senaat

De Italiaanse premier heeft vrijdag opnieuw een vertrouwensstemming in de Senaat overleefd. Volgens de staatstelevisie RAI stemden 162 senatoren voor het door de centrumlinkse regering voorgelegde begrotingsontwerp, terwijl 157 senatoren tegen stemden.

(belga) Voor Prodi was het al de tiende vertrouwensstemming in het parlement sedert zijn aantreden, in mei jongstleden. Prodi's centrumlinkse coalitie heeft een meerderheid van slechts één zetel in de Senaat, maar - zo blijkt uit de stemming - kan ook rekenen op de steun van enkele senatoren die voor het leven aangesteld zijn.

Prodi vroeg de stemming omwille van de grote kritiek op het voorgelegde begrotingsontwerp. Daarin staat dat de overheidsuitgaven met tien procent moeten dalen om te voldoen aan de eisen met betrekking tot het begrotingstekort die zijn opgelegd binnen de eurozone. Het begrotingstekort moet vanaf 2007 dalen tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product (BBP), daar waar het in 2006 nog op 4 procent uitkwam.

De centrumrechtse en rechtse oppositie, verenigd rond ex-regeringsleider Silvio Berlusconi, beschuldigt 'Il Professore' ervan, zijn stembelofte te hebben gebroken door de belastingen te verhogen. Tien dagen geleden kwamen tussen 700.000 en een miljoen aanhangers van Berlusconi op straat uit protest tegen het begrotingsvoorstel van Prodi. Al sinds september wordt onderhandeld over de begroting.

Vorige maand overleefde Prodi een vertrouwensstemming in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Na de goedkeuring in de Senaat moet het ontwerp opnieuw naar de Kamer, maar daar worden geen problemen meer verwacht aangezien de regering daar een grotere meerderheid heeft.

(foto: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud