Advertentie

Raad van Wachters vindt onregelmatigheden

©REUTERS

In 50 van de 366 kiesdistricten zijn tijdens de Iraanse presidentsverkiezingen van 12 juni meer stemmen uitgebracht dan er stemgerechtigden zijn. Dat heeft een woordvoerder van de Raad van Wachters (van de grondwet, met zes geestelijken en zes hoge rechters) maandag gezegd op de staatstelevisie.

(afp) - Maar, zo vertelde Abbas Ali Kadkhodai er meteen bij, dat zal 'geen grote invloed' gehad hebben op het definitieve resultaat. President Mahmoed Ahmadinejad werd bij die verkiezingen herkozen voor een termijn van vier jaar.

De conservatieve kandidaat Mohsen Rezai, die derde werd bij de verkiezingen, had een klacht ingediend wegens onregelmatigheden. Volgens hem was er in 170 kiesdistricten een opkomst van 95 tot 140 procent . Twee andere kandidaten, Mir Hossein Mussavi et Mehdi Karubi, dienden de klacht mee in.

Volgens Kadkhodai kan de 'grote opkomst' uitgelegd worden door de aanwezigheid van migranten, toeristen. Theoretisch kan iedere kiezer gaan stemmen waar hij wil.

'In elk geval zijn er inspecteurs naar de betrokken districten gestuurd om er de statistieken te bekijken. In totaal zijn in die districten 3 miljoen stemmen uitgebracht, te weinig om een invloed te hebben op de uitslag', zo luidde het nog.

Maandag hebben opnieuw een duizendtal opposanten betoogd tegen de uitslag van de verkiezingen. Ze verzamelden zich aan het Haft-é Tir plein in het centrum van Teheran, zo citeren meerdere persagentschappen lokale getuigen. Nog volgens getuigen werden de demonstranten door de politie verdreven met traangasgranaten en met schoten in de lucht.

Oppositieleider Mir Hoessein Moussavi had zondag opgeroepen om te blijven protesteren tegen de verkiezingsuitslag. De Revolutionaire Garde, het elitekorps van de ayatollahs, dreigde er daarna mee om protesten hardhandig neer te slaan.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud