Radicale islamisten winnen verkiezingen Koeweit

©AFP

De radicale islamisten zijn de grote overwinnaars van de verkiezingen van zaterdag in het oliestaatje Koeweit. Dat blijkt uit de zo goed als definitieve resultaten die zondag werden gepubliceerd. Geen enkele van de 27 vrouwelijke kandidaten raakte verkozen.

(tijd/afp) - De radicaal soennitische islamistisch salafistische alliantie en hun bondgenoten behalen tien van de vijftig zetels in het parlement, bijna het dubbele van voordien. In totaal halen de soennitische islamisten 21 zetels, vier meer dan in de vorige assemblee. De sjiitische minderheid behaalde een extra zetel en beschikt over vijf verkozenen. De sjiïeten vormen in Koeweit een derde van de autochtone bevolking. Ze zijn met iets meer dan een miljoen.

Het nationalistische blok van de politieke veteraan Ahmed al-Saadun haalde slechts vier zetels, een verlies van één zetel. Ook de liberalen en hun bondgenoten verloren, met zeven verkozenen, een zetel. Dat is een grote tegenvaller. De liberalen hadden de voorbije weken geklaagd dat Koeweit economisch achterop geraakt in de Golf en dat dit de schuld is van de dominantie van de islamisten in het parlement. Die dominantie is nu nog groter geworden.

Van de 27 vrouwelijke kandidaten raakte niemand verkozen. Het was de tweede keer dat vrouwen in Koeweit konden stemmen en zich verkiesbaar konden stellen. Ook bij de vorige verkiezingen, in de zomer van 2006, raakte geen enkele vrouw in het parlement.

KVe

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud