Raffarin nieuwe eerste minister van Frankrijk

(tijd-nieuwslijn) - De Franse president Jacques Chirac heeft de aanstelling van Jean-Pierre Raffarin bevestigd als eerste minister. Na de overwinning van rechts tijdens de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen verwachten waarnemers dat Raffarin zal kiezen voor de ministers die deel uitmaakten van de interim-regering. Deze interim-regering werd gevormd na de verkiezing van Jacques Chirac als president een maand geleden.

Er kunnen wel een aantal kleine wijzigingen worden doorgevoerd, zoals het verhogen van het aantal vrouwen in het kabinet. Daarnaast zal Youngster Dominique Versini worden vervangen, nadat hij er niet in slaagde een zitje in het parlement te bemachtigen. Ook de minister van Europese Zaken, Renaud Donnedieu de Vabres, zal waarschijnlijk vervangen worden. De Fransman wordt genoemd in een financieringsschandaal van Chirac's partij UMP.

In de tweede ronde van de parlementsverkiezingen bleef ongeveer 40% van de kiezers thuis. Het cijfer vormt opnieuw een historisch dieptepunt. Veel heeft te maken met de overtuiging dat de overwinning van rechts al binnen was, al zorgde diezelfde denkwijze een maand geleden er nog voor dat de linkse presidentskandidaat, Lionel Jospin, onverwacht de eerste ronde verloor.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud