Raffinage helpt Shell aan winststijging van 20 procent

Het Nederlands-Britse Shell, het grootste oliebedrijf van Europa, heeft in het tweede kwartaal fors meer geld verdiend op raffinage in Europa en de Verenigde Staten. De winst tegen actuele kosten steeg met 20 procent tot 7,56 miljard dollar. Het concern produceerde wel minder olie dan in dezelfde periode vorig jaar.

(belga) Met dit resultaat doet Shell het beter dan de concurrentie. Onlangs maakte branchegenoot BP een winstdaling bekend en ook het Spaanse Repsol en het Italiaanse ENI deden het minder goed.

Shell haalde betere marges met zijn raffinaderijen zoals in Pernis, waar ruwe olie tot brandstoffen en chemicaliën wordt verwerkt. Met deze activiteiten verdiende het concern 40 procent meer dan een jaar geleden. Ook de verkoop van benzine en andere olieproducten bracht meer geld op.

"Het jaar is goed gestart, we hebben vier ontdekkingen gedaan en onderzoeken daarvan nu de potentie", zei bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer donderdag. De oliemaatschappij ontdekte het afgelopen halfjaar olie- en gasvelden in Nigeria, Maleisië en Australië.

Shell is naarstig op zoek naar nieuwe olie- en gasvelden om de slinkende productie aan te pakken. In het afgelopen kwartaal daalde de productie van olie en gas tot gemiddeld 3,18 miljoen vaten per dag tegen 3,25 miljoen vaten een jaar geleden. Shell handhaafde donderdag de productieverwachting voor dit jaar van gemiddeld 3,3 tot 3,5 miljoen vaten per dag.

In de Nigeriaanse westelijke delta lijdt het concern nog altijd onder geweld en sabotage door militanten. Daardoor werd het afgelopen kwartaal dagelijks 195.000 vaten olie en gas misgelopen. Shell kan niet zeggen hoelang dit nog duurt.

In het lopende derde kwartaal word de olie- en gasproductie tot nu toe gedrukt door de problemen in Nigeria, zei financieel directeur Peter Voser. Ook een deel van Sachalin draagt, na de verkoop aan Gazprom, niet meer bij aan de productie. In het tweede kwartaal werd de verkoop van de helft van het Shell-belang in Sachalin II definitief. Het concern verkocht onder druk van het Kremlin voor 4,1 miljard dollar een belang van 27,5 procent in het gigantische olie- en gaswinningsproject voor de Siberische kust aan het Russische staatsbedrijf Gazprom.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud