Rebellen planden grote terreuractie in Moskou

(belga) - Tsjetsjeense rebellen hadden plannen voor zware aanslagen in Rusland naar het voorbeeld van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Dat hebben verschillende Russische media donderdag gemeld.

De topterrorist Sjamil Bassajev zou van plan geweest zijn verschillende vliegtuigen te kapen en ze in Moskou te laten neerstorten op onder meer een atoomcentrale aan de Volga, meldt het persbureau Interfax onder aanhaling van een Amerikaanse inlichtingendienst.

De terreuraanslagen zouden volgens de Amerikaanse bronnen ingeleid worden met de rebellenaanval in de Zuid-Russische stad Naltsjik op 13 oktober maar die aanval mislukte. Bovendien zijn de Russische veiligheidsdiensten er ook in geslaagd een aanval op onder andere de luchthaven van Naltsjik af te wenden. Bij de gevechten tussen de rebellen en de Russische veiligheidsdiensten kwamen meer dan 130 mensen om het leven.

De Russische krant 'Iswestija' schreef op 18 oktober al onder aanhaling van een militaire bron dat de terroristen de bloedige chaos in Naltsjik wilden gebruiken om een vliegtuig te kapen op de militaire luchthaven van de stad om het daarna boven Moskou te laten neerstorten.

De topterrorist Bassajev liet nadien op het internet weten dat hij het brein was achter de rebellenaanval in Naltsjik. Over de aanvankelijk geplande vliegtuigkapingen repte hij met geen woord.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud