Regering-Balkenende komt terug op beslissing Oost-Europese werknemers

(belga) - De Nederlandse regering zal pas tegen het einde van dit jaar beslissen over het openen van de grenzen voor werknemers uit de acht nieuwe EU-lidstaten uit Oost-Europa. Na protest in het parlement komt de regering-Balkenende daarmee terug op een eerdere beslissing. Het nieuwe schema volgt het Belgische voorbeeld.

In Europa geldt het vrij verkeer van mensen, goederen en kapitaal. Bij de toetreding van tien nieuwe lidstaten op 1 mei 2004 werd op dat principe een uitzondering gemaakt. De oude lidstaten mogen hun grenzen gesloten houden voor werknemers uit de acht Oost-Europese landen ( waaronder Polen, Tsjechië en Hongarije). Tussen 1 mei 2004 en 1 mei 2006 kon dit zonder formaliteiten.

Oude lidstaten die hun grenzen gesloten willen houden tussen 1 mei 2006 en (uiterlijk) 1 mei 2009, moeten dit eenvoudig melden aan de EU-Commissie. Wie tussen 2009 en 2011 de grenzen nog gesloten wil houden, moet dat aan de Commissie kunnen verduidelijken. Na 2011 is geen uitzondering meer mogelijk.

De huidige situatie ziet er in grote lijnen als volgt uit: Zweden, Ierland en Groot-Brittannië hebben hun grenzen op 1 mei 2004 geopend, Finland, Spanje en Portugal zullen dat doen op 1 mei 2006. Griekenland en Luxemburg hebben momenteel nog niet beslist.

Denemarken zal de komende maanden de grenzen geleidelijk openen. Oostenrijk en Duitsland (buurlanden van de acht betrokken landen) houden de grenzen dicht. De Belgische regering heeft beslist de grenzen gesloten te houden, tot er een betere arbeidsinspectie wordt doorgevoerd. Vooral de sp.a wil controle op de arbeidsomstandigheden van werknemers uit de nieuwe lidstaten.

Nederland volgt nu min of meer het Belgische voorbeeld. Er wordt geen datum voor opening bepaald, eerst komt er een rapport over de maatregelen om misbruiken beter te bestrijden. De regering had nochtans reeds beslist om op 1 januari de grenzen te openen, maar vele parlementsleden van meerderheidspartijen vonden dit te vroeg.

Voor alle oude EU-lidstaten gaat het wel telkens om principiële beslissingen. In de praktijk blijkt dat er overal reeds versoepelingen zijn doorgevoerd. De landen hanteren nog wel systemen van arbeidsvergunningen, maar kennen die makkelijker toe, zeker voor knelpuntberoepen. De laatste jaren is het aantal legale Oost-Europese werknemers in het oude Europa dan ook toegenomen.

Oost-Europeanen mogen hier bovendien altijd aan de slag als zelfstandige of als werknemer van een Oost-Europees bedrijf dat in een oude lidstaat een opdracht vervult.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud