Regering-Topolanek neemt officieel ontslag

©EPA

De Tsjechische premier Mirek Topolanek heeft donderdag in Praag officieel het ontslag van zijn centrumrechtse regering aan president Vlaclav Klaus aangeboden. Klaus heeft het ontslag inmiddels aanvaard. Het kabinet blijft evenwel als overgangsregering in functie, tot een nieuwe regering beëdigd is.

(belga) - Het ontslag van Topolanek was noodzakelijk nadat hij dinsdag een vertrouwensstemming in het parlement niet wist te overleven. Omdat Tsjechië nog tot eind juni de Europese Unie voorzit, werden de politieke ontwikkelingen in Praag ook in Brussel met 'bezorgdheid' gevolgd.

Met het oog op de vorming van een nieuwe regering begint Klaus vrijdag gesprekken met de leiders van de belangrijkste oppositiepartijen, de sociaaldemocraat Jiri Paroubek (CSSD) en de christendemocraat Jiri Cunek. Maar ook Topolanek, wiens ODS-partij de verkiezingen van 2006 won (een partij die daarna bij andere verkiezingen echter zware klappen kreeg), hoopt opnieuw als formateur aan de slag te kunnen. Hij geeft wel toe dat het voor hem "zeer moeilijk" wordt om een meerderheid in de Kamer te verkrijgen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud