Regering van Oeganda ondertekent wapenstilstand met rebellen

De Oegandese regering en de rebellengroepering LRA (Lords Resistance Army, Weerstandsleger van de Heer) hebben zaterdag een wapenstilstand ondertekend. Dinsdagmorgen zou er een einde moeten komen aan achttien jaar van intens geweld.

(belga) Sinds 14 juli onderhandelen beide partijen over vrede.

De burgeroorlog in het noorden van Oeganda heeft het leven gekost aan tienduizenden mensen, en heeft twee miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Het meest gekend is het conflict wegens de ontvoering van tienduizenden kinderen om ze in te zetten als kindsoldaten of seksslavinnen. LRA-leider Joseph Kony en zijn vier belangrijkste medestanders worden trouwens gezocht door het Internationaal Strafhof wegens oorlogsmisdaden.

De Oegandese president Yoweri Museveni beloofde amnestie bij het begin van de vredesgesprekken. Hij wou tegen 12 september tot vrede komen. De LRA kondigde een eenzijdig staakt-het-vuren af, maar de regering wou niet volgen zolang er geen globaal vredesakkoord was.

Zaterdag bleek de Oegandese regering daar toch toe bereid, op voorwaarde dat de rebellen verzamelen op twee plaatsen in zuid-Soedan. De vredesonderhandelingen verlopen trouwens in Juba, het zuiden van Soedan, een uitvalsbasis voor de LRA.

De Oegandese minister van Binnenlandse Zaken, Ruhakana Rugunda, chef van de regeringsdelegatie bij de onderhandelingen, stelt dat een 'onomkeerbare stap' is gezet naar vrede.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud