Regering zal Volkswagenwet snel aanpassen

De regering in Berlijn en de regering van deelstaat Nedersaksen in Hannover leggen zich neer bij het vernietigend oordeel van het Europees Gerechtshof over de Volkswagenwet. Berlijn kondigde aan dat de wet snel zal worden aangepast.

(tijd) -

De ondernemingsraad van VW en de metaalvakbond IG Metall dringen er bij de regering in Berlijn op aan de wet zeker niet volledig overboord te gooien. De kans daarop lijkt klein. In januari vinden in Nedersaksen immers belangrijke deelstaatverkiezingen plaats.

Het Europees Gerechtshof vindt de Volkswagenwet in strijd met het vrij verkeer van kapitaal. De wet dateert uit 1960 toen Volkswagen werd omgevormd in een naamloze vennootschap. De wet bepaalt dat de deelstaat Nedersaksen en de federale overheid elk twee vertegenwoordigers mogen sturen naar de raad van toezicht. De federale overheid is al lang geen aandeelhouder meer. Nedersaksen daarentegen heeft een belang van net iets meer dan 20 procent.

De wet beperkt het stemrecht tot 20 procent wat inhoudt dat aandeelhouders die een hoger belang hebben desondanks niet meer te vertellen hebben dan Nedersaksen. Bovendien moeten belangrijke besluiten in de algemene vergadering genomen worden met en meerderheid van 80 procent. Hierdoor had Nedersaksen een blokkeringsminderheid.

De Volkswagenwet is de EU reeds jarenlang een doorn in het oog. De Europese Commissie moest in haar pogingen de wet onderuit te halen opboksen tegen het verzet van de sociaaldemocratische ex-bondskanselier Gerhard Schröder, die van 1990 tot 1998 deelstaatpremier was van Nedersaksen. Diens plaats in de raad van toezicht van VW wordt nu ingenomen door de christendemocratische premier Christian Wulff. Voor Wulff verandert het oordeel van het Europees Gerechtshof weinig aan de kern van de zaak: het beschermen van VW tegen ongewenste investeerders. Nedersaksen bezit samen met Porsche meer dan 50 procent van de onderneming. Daar kunnen speculanten volgens Wulff niet tegenop. Hij verklaarde dat zijn regering wil dat Volkswagen een succesvolle onderneming blijft met tevreden werknemers en jobzekerheid.

Het Duitse ministerie van Justitie kondigde gisteren een snelle aanpassing van de Volkswagenwet aan. Het is nog niet duidelijk of de wet volledig zal worden afgeschaft. De ondernemingsraad van VW en de metaalvakbond IG Metall roepen Berlijn op dit zeker niet te doen en enkel de door de EU veroordeelde passages te wijzigen. De vertegenwoordigers van de werknemers willen onder meer het behoud van de niet omstreden paragraaf die bepaalt dat de verhuis van een fabriek enkel beslist kan worden met een tweederde meerderheid.

De voorzitter van IG-Metall, Jürgen Peters, zei dat het nu aan de regering in Berlijn is om een bijdrage te leveren aan de werkzekerheid bij Volkswagen, de grootste onderneming in Nedersaksen. De bal ligt nu in het kamp van de grote coalitie van sociaaldemocraten en christendemocraten in Berlijn. Beide politieke families hebben er in de aanloop naar de deelstaatverkiezingen van 28 januari in Nedersaksen geen belang bij om de kiezers daar tegen zich in het harnas te jagen. De stembusgang in Nedersaksen is een eerste belangrijke test voor SPD en CDU in de aanloop naar de federale parlementsverkiezingen van 2009.

LDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud