Regeringsakkoord in Nepal

De zeven Nepalese politieke partijen en de maoïsten hebben een formeel akkoord bereikt om een regering te vormen en de eind 2006 bezegelde vrede te consolideren. Dat hebben de verantwoordelijken zondag in Kathmandu bevestigd.

(belga) De verantwoordelijken van de acht partijen hebben beslist de tweede post in de regering (na die van premier) aan de Congrespartij toe te kennen, aldus Amod Prasad Upadhyay van deze partij. De regeringsvorming -de maoïsten inbegrepen- had zaterdag moeten gebeuren maar onenigheden op het laatste moment over de hiërarchische orde van de ministers binnen de regering dwong de Nepalese partijen de zitting naar zondag te verdagen.

De eerste twee partijen, de Congrespartij en Verenigde Communistische Marxistisch-Leninistische Partij (PC), geraakten het niet eens over de hiërarchie van de ministers binnen het kabinet.

De verkiezingen zullen eind juni plaatsvinden om een volksvertegenwoordiging aan te duiden die zich moet bezighouden met een nieuwe grondwet en zich moet uitspreken over de toekomst van de monarchie. Op 20 juni worden verkiezingen gehouden voor een wetgevend parlement.

De voormalige maoïstische guerrillero's, wier gewapende strijd begon in februari 1996 en het leven kostte aan 13.000 mensen, krijgen de bevoegdheid over vijf ministeries in een overgangsregering, een première in de geschiedenis van Nepal en een scenario dat enkele maanden geleden nog ondenkbaar was.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud