Regeringscoalitie Israël valt uiteen

(belga) - De Knesset, het Israëlische parlement, heeft woensdag in eerste lezing de begroting voor het jaar 2005 verworpen. De breuk in de regeringscoalitie betekent dat Sharon nu haast zeker met de Arbeidspartij in zee zal gaan.

Een meerderheid van 69 van de 120 volksafgevaardigden stemde tegen het begrotingsontwerp. Ook Sharons grootste coalitiepartner, de seculiere Shinui-partij, stemde tegen. Sharon had aangekondigd dat hij, in het geval Shinui dwars zou liggen, de -vijf- ministers van die partij zou ontslaan. Dat zal eerlang ook gebeuren, zo kondigde een hoge kabinetsmedewerker aan: "Sharon houdt altijd woord".

Struikelblok voor de coalitie was de onenigheid over de financiering door de staat van fundamentalistisch-religieuze joodse instellingen. Sharon heeft instellingen van de partij Verenigde Thora- Jodendom voor omgerekend meer dan 40 miljoen euro steun toegezegd. Hij beschuldigde Shinui er woensdag van, "alles wat joods is" te torpederen.

Anticiperend op Shinui's afscheid aan de coalitie is Sharon reeds bij oppositiepartij Labor aan de deur gaan kloppen om een 'grote coalitie' te vormen. Op die manier wil de Likoed-leider nieuwe verkiezingen en een schipbreuk van zijn aangekondigde unilaterale terugtrekking uit de bezette Gazastrook verijdelen. Die nieuwe coalitie, zo schreef woensdag de krant Jediot Achronot, zou er wel eens heel snel kunnen komen. Binnen de 48 uur na het opstappen van de Shinui-ministers zou reeds over de formatie van het nieuwe kabinet onderhandeld worden. De meeste plooien tussen Likoed en Arbeidspartij zijn immers in de zomer al gladgestreken.

Als de Arbeidspartij in de regering stapt, zal de nieuwe coalitie in de Knesset opnieuw over een meerderheid -zij het een flinterdunne: 61 op 120- beschikken. Om zichzelf enige ademruimte te verschaffen, overweegt Sharon ook de ultra-orthodoxe partijen Verenigde Thora- Jodendom (vijf zetels) en Shas (11) aan boord te nemen, aldus nog de krant.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud