Relatief rustige stembusgang in Congo

De tweede ronde van de Congolese presidentsverkiezingen is rustig verlopen in Kinshasa, maar de hevige regenval in de Congolese hoofdstad verstoorde enigszins de organisatie van de stembusgang en speelde de opkomst parten.

(belga) Dat hebben Belgische waarnemers ter plaatse zondagmiddag aan Belga gemeld.

In het oosten van het land zijn de stembureaus inmiddels dicht. In Kinshasa en het westen sluiten de stembureaus normaliter om 18.00 uur de deuren en mogelijk blijven ze als gevolg van de regen langer open. Er werden in de hoofdstad geen incidenten genoteerd. 'Alles verloopt zeer kalm, maar deze ochtend hebben er zich weinig kiezers gemeld in de stembureaus', zo bevestigde kamerlid Servais Verherstraeten (CD&V) vanuit Kinshasa aan Belga.

Geestdrift

Ook zijn collega Jean-Claude Maene (CdH) ontwaarde in vergelijking met de eerste ronde op 30 juli 'weinig geestdrift om te gaan stemmen'. Maene gaat ervan uit dat een lage opkomst voornamelijk vicepresident Jean-Pierre Bemba parten zal spelen. Hij haalt in de hoofdstad veel meer stemmen dan zijn electorale rivaal, president Joseph Kabila.

Meer dan 25 miljoen Congolezen konden vandaag in een historische stembusgang een nieuwe president kiezen. Uittredend president Kabila haalde in de eerste ronde 44,8 procent van de stemmen en is favoriet. Bovendien kan hij rekenen op de steun van opposant Antoine Gizenga, die in de eerste ronde als derde eindigde met 13 procent. De uitdager van Kabila, vicepresident Bemba, strandde op 30 juli op 20 procent.

Na de bekendmaking van de resultaten van de eerste ronde kwam het in augustus in Kinshasa tot zware gevechten tussen de troepen van de twee presidentskandidaten. Zondag verloopt de stembusgang totnogtoe zeer rustig. Enkel in Bumba, in de noordelijke Evenaarsprovincie, viel een incident te noteren. Twee mensen kwamen om het leven toen een stembureau werd aangevallen door aanhangers van Bemba.

Provincie

De stembusgang wordt gecombineerd met de verkiezing van provinciale gedeputeerden. Uit 13.476 kandidaten worden er 632 verkozen. Nadien worden er nog 58 gecoƶpteerd door de traditionele chefs.

De eerste stembureaus openden in het oosten van het land. Wegens het uurverschil volgen later de grootsteden Kinshasa en Matadi in het zuidwesten.

De 50.045 stembureaus sluiten op 17 uur plaatselijke tijd. Meteen daarna begint het tellen van de stemmen.

De voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen zullen tegen 19 november bekend zijn, die van de procinciale verkiezingen tegen 5 december.

80.000 Congolese soldaten, 17.600 Blauwhelmen en 1.400 Europese soldaten waken over de veiligheid van de stembusgang. 40.000 nationale en 1.100 internationale waarnemers zien toe op de regelmatigheid van de verkiezingen. De politieke partijen hebben ook nog 200.000 getuigen ingeschakeld.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud