'Religieus geweld niet belangrijkste reden voor terreur'

Religieus fanatisme is niet de belangrijkste reden voor geweld en terreur. Volgens een dinsdag door KerkNet Vlaanderen aangehaalde studie zijn armoede, economische moeilijkheden en onderdrukking belangrijker redenen.

(belga) Het aantal terreuraanslagen is het voorbije jaar wereldwijd met meer dan een derde gestegen. Religieus gemotiveerd geweld is verantwoordelijk voor 26 procent van de terreurgroepen. Dat is ongeveer evenveel als het geweld van radicaallinkse bewegingen. Het grootste aantal terreuraanslagen is toe te schrijven aan nationalistische of separatische bewegingen.

Volgens de studie van de Bertelsmanstichting zijn armoede, etnische spanningen, de zwakte van de staat, het gebrek aan een uitgebouwd politiek systeem en interventies van buitenaf de belangrijkste oorzaken van politiek geweld.

De Bertelmanstichting is er ook van overtuigd dat men de problemen niet met een strenge controle zal oplossen. Ze pleit daarentegen voor de bestrijding van armoede, bevordering van democratie en ondersteuning van het regeringsbeleid.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud