Advertentie

REPORTAGE: Bals en feestjes

Miely Cyrus treedt op tijdens het 'Kids inaugural: We Are The Future'-concernt ter ere van families van militaires (Foto AFP) ©AFP

De avond voor de inauguratie barstte het al van de bals en feestjes in de hoofdstad. Iedereen leek zijn eigen bal te willen organiseren om Obama's inauguratie te vieren, van latino's over hiphopmuzikanten tot Arabisch-Amerikanen.

Van onze correspondent in Washington

(tijd) -  In de balzaal van het Fairmont Hotel nabij de hippe Georgetown-wijk had het Arab American Institute zijn inaugureel feest georganiseerd. Honderden goedgemutste gasten in avondkledij schoven aan voor het vrij sobere buffet - decadente feestjes lijken ongepast in economische crisistijd - of amuseerden zich met de stand-up komieken.

Adèle Azar was helemaal uit Florida gekomen om het bal en de inauguratie van Obama mee te maken. 'Ik wil erbij zijn als hij zijn volledige naam Barack Hussein Obama uitspreekt. Het linkt Obama - die een moslimvader had - aan de moslimtraditie', zegt Azar, die van Syrische afkomst is en tijdens de campagne vrijwilliger was voor Obama. 'Het verheugt me dat de VS eindelijk een echt multicultureel land zijn geworden.'

Propaganda

Andere gasten gebruikten het bal voor propaganda. 'We hopen dat Obama naar Marokko komt om zijn beloofde speech over het Midden-Oosten te geven', vertelt Mostapha Saout. Hij draagt een groot bord met daarop het opschrift 'Obama to speak in Morocco'. Als moslim in de VS kent Saout naar eigen zeggen de nodige discriminatie. 'Maar Obama is erin geslaagd alle Amerikanen aan te spreken. Zijn inauguratie is een feestdag voor moslims en alle andere minderheden in de VS. Het is voor mij heel belangrijk om erbij te zijn. Ik heb vandaag alle warme kleren gekocht die ik me kon veroorloven om morgenochtend om 6u aan de National Mall te gaan wachten op zijn speech.'

Veel mensen die geen tickets voor een van de bals hadden, brachten de vooravond van Obama's eedaflegging al feestend door in een van de vele cafés of restaurants die in de Obama-gekte opgingen. Niet ver van het Fairmont Hotel heerste op de populaire M Street een gezellige drukte, dit ondanks de bijtende koude. Obama leek alomtegenwoordig: cafés lokten feestvierders met 'inauguration specials', een kunstgalerij had een schilderij van de nieuwe president in de etalage gezet, en een geïmproviseerd 'inauguration station' verkocht Obama-pyama's en andere memorabilia.

Souvenir

Om middernacht heerste nog een enorme verkeersdrukte in de binnenstad. Veel Obama-fans reden dan naar hun hotel in de buitenwijken voor een korte nachtrust. Ook de hotels deden mee aan het feest: sommige ketens hadden een speciale inauguratie-variant gemaakt van de plastieken kaarten die als sleutels dienen, een gratis souvenir voor de hotelgasten.

Ook inwoners van de hoofdstad organiseerden volop privéfeestjes. Daarbij lieten buitenlanders zich niet onbetuigd. 'Obbema, Ja wy kinne!', meldde een zelfgemaakte poster op de voordeur van een villa in een mooie buitenwijk van Washington DC. Achter de deur met de Friese leus was een druk bijgewoond Nederlands feestje bezig voor de nieuwe president. 'Het is leuk om deel uit te maken van de massahysterie', vertelt gastheer Bastiaan Mohrmann, een Nederlander die voor de Wereldbank in Washington werkt. De poster op de voordeur is een knipoog naar het loze gerucht dat Obama Nederlandse roots zou hebben. Hij zou een verre afstammeling zijn van Jelle Obbema, een Fries die rond 1870 naar Kenia trok. Fries of niet, Mohrmann was vastbesloten om dinsdagochtend met vier andere feestvierders naar de Mall te fietsen om 'het historisch evenement' van dichtbij mee te maken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud