Advertentie

Republikeinen winnen kostbare zetel in Senaat

©AFP

De Republikein Saxby Chambliss heeft dinsdag bij een herstemming zijn Senaatszetel voor de Amerikaanse staat Georgia behouden. Daardoor beschikken de Democraten niet over de "supermeerderheid" om filibuster-vertragingsmanoeuvres in de Senaat te vermijden.

(belga) - Naast de presidentsverkiezingen waren er op 4 november ook verkiezingen voor het hele Huis van Afgevaardigden en diende een derde van de Senaat te worden vernieuwd. In Georgia haalde de zittende Senator Saxby Chambliss net niet de helft van de stemmen, zodat volgens de - voor de VS uitzonderlijke - wetten van die staat er een nieuwe stembusgang nodig was.

Die kreeg een nationale dimensie, want na 4 november beschikten de Democraten van de verkozen president Barack Obama over 58 van de 100 zetels in de Senaat. Dat zijn er twee te weinig om te vermijden dat de Republikeinen naar hartenlust kunnen blijven debatteren vooraleer een wet wordt gestemd, een vertragingstechniek die als "filibusteren" bekendstaat. Om daaraan een einde te maken zijn 60 stemmen nodig.

Tijdens de nieuwe campagne kreeg Chambliss een flinke duw in de rug van de verslagen presidentskandidaat John McCain, diens runningmate Sarah Palin en burgemeester Rudy Giuliani van New York. In het Democratische kamp kreeg kandidaat-senator Jim Martin publieke steun van onder meer ex-president Bill Clinton.

Terwijl slechts de helft van de kiezers van 4 november opdaagde, haalde Chambliss het met 57 procent, tegenover 43 procent voor Martin.
Voor de Republikeinse partij, die op 4 november zware klappen heeft gekregen, is de overwinning in Georgia een kleine opsteker nadat de Democraten hun krappe meerderheid in de Senaat naar een comfortabele meerderheid hadden vergroot. Het is nu nog wachten op de uitslag in Minnesota, waar het resultaat met enkele honderden stemmen verschil zo nipt was dat er een hertelling van de stemmen nodig was. Het gaat in Minnesota tussen de Republikein Norm Coleman en zijn Democratische uitdager Al Franken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud