Resten 15.000 mensen ontdekt in massagraf Babylon

(belga/tijdnet) - In een massagraf in de historische Iraakse stad Babylon, ten zuiden van Bagdad, zijn vorige week de resten ontdekt van 15.000 mensen die om het leven zijn gebracht door het verdreven regime van Saddam Hoessein. Dat heeft het Iraaks Nationaal Congres (INC) dinsdag bekendgemaakt.

'Vorige week werden op vier sites in al-Hilla, de hoofdplaats van Babylon, 100 kilometer ten zuiden van Bagdad, ongeveer 15.000 lijken ontdekt', verklaarde Entifadh Qanbar, woordvoerder van het INC. Dat is de voormalige oppositiebeweging in ballingschap geleid door de door het Pentagon gesteunde zakenman Ahmed Chalabi.

'Burgers zijn met veel droefheid en zonder professionele hulp aan het graven en verzamelen de beenderen. Moeders en vaders proberen hun kinderen te identificeren aan de hand van de kleren waarin ze voor het laatst gezien werden', zei de woordvoerder aan de pers.

Vermoed wordt dat de slachtoffers politieke gevangenen zijn die werden vermoord na de sjiëtische volksopstand na het einde van de eerste Golfoorlog in '91. Mensenrechtenbewegingen schatten dat in totaal tot 200.000 slachtoffers kunnen begraven zijn in massagraven verspreid over heel het land.

Human Rights Watch bekritiseert de Brits-Amerikaanse coalitietroepen omdat die de graven onvoldoende beschermen. Dat bemoeilijkt de identificatie van de slachtoffers en het verzamelen van bewijsmateriaal tegen het regime van Saddam Hoessein.

Begin mei hadden de inwoners van Babylonië al een massagraf ontdekt aan de zuidelijk uitgang van al-Hilla. Daar werden toen de resten van 35 lijken, blijkbaar daterend van 1991, opgegraven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud