Advertentie

Rice roept Mugabe op ontslag te nemen

Robert Mugabe ©BLOOMBERG

De afscheidnemende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft de Zimbabwaanse president Robert Mugabe opgeroepen, ontslag te nemen. Dat deed ze op een persconferentie in het Deense Kopenhagen, waar ze een kort bezoek bracht.

(belga) - 'Het is hoog tijd dat Mugabe ontslag neemt', zei Rice. 'Daar lijkt voortaan geen twijfel meer over te bestaan'. De onderhandelingen die Mugabe voert met de MDC, de partij van zijn pro-Westerse rivaal Morgan Tsvangirai, noemde ze een 'parodie'. Op 15 september sloten de MDC en Zanu-PF, de partij van Mugabe, een akkoord dat ervoor moest zorgen dat het land uit de politieke crisis raakte waar het in terechtkwam na de verkiezingen in maart. Mugabe leed toen een nederlaag. Over de verdeling van enkele sleutelposten in de regering bleef er sindsdien onenigheid bestaan.

Zimbabwe protesteerde tegen de uitlatingen. 'Zimbabwe is een soevereine staat en heeft geen bevelen te ontvangen van de minister van Buitenlandse Zaken van een ander land, hoe groot het ook mag zijn', zei minister van Informatie Sikhanyiso Ndlovu. 'Alleen de Zimbabwanen kunnen tegen Mugabe zeggen dat hij moet vertrekken. Ze hebben daarvoor de middelen die in de grondwet voorzien zijn'.

Niet alleen de VS verhoogde de druk op Mugabe. De Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu stelde dat de 'internationale gemeenschap' desnoods militair moest tussenkomen. De EU is van plan om sancties tegen het land te versterken door tien bijkomende namen te plaatsen op een zwarte lijst van Zimbabwanen die de EU niet meer binnen mogen. Zij zouden zich bezondigd hebben aan geweld of mensenrechtenschendingen. In een ontwerptekst daaromtrent, die maandag moet goedgekeurd worden op de Europese raad van Buitenlandministers, betreurt ze ook dat de onderhandelingen geblokeerd zijn.

In de regeringskrant The Herald zei Mugabe vrijdag dat hij binnen de twee jaar verkiezingen organiseert als het niet lukt om het akkoord tussen Zanu-PF en de MDC uit te voeren. Mugabe komt meer en meer in een wankele positie te staan nu zijn land niet alleen af te rekenen heeft met een economische crisis, maar ook met een cholera-epidemie. Die maakte al 575 doden volgens een voorlopige balans van de Verenigde Naties. De ziekte is perfect te voorkomen en te behandelen, maar de ingestorte infrastructuur in Zimbabwe maakt dat onmogelijk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud