Rice roept Rusland op vast te houden aan CFE-verdrag

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft Rusland opgeroepen vast te houden aan het CFE-verdrag over de beperking van de conventionele troepen in Europa.

(belga) Ze reageerde donderdag na een NAVO-vergadering in Oslo op het dreigement van de Russische president Vladimir Poetin om het verdrag eenzijdig op te schorten.

"Het gaat om verdragsverplichtingen. En het wordt van iedereen verwacht dat zij verdragsverplichtingen nakomen", zei Rice.

Poetin had donderdag in zijn 'state of the union' gedreigd met het moratorium uit protest tegen de Amerikaanse plannen om delen van hun raketschild in Tsjechië en Polen onder te brengen. Ook de installatie van Amerikaanse militaire bases in Roemenië en Bulgarije, waardoor Rusland de VS militair steeds dichter ziet opschuiven richting zijn grenzen, zorgden eerder al voor zure oprispingen in Moskou.

Het CFE-verdrag is een van de akkoorden die het einde van de Koude Oorlog bezegelden. Het legt vast hoeveel wapens en troepen de NAVO en Rusland in Europa mogen opstellen.

Het oorspronkelijke CFE-verdrag werd in 1990 gesloten. Na de val van het Sovjetregime in 1991 en het opdoeken van het Warschaupact, werd het verdrag in 1999 gewijzigd. Rusland ratificeerde het herziene verdrag in 2004. De NAVO-lidstaten weigeren echter ratificatie zolang Moskou zijn belofte van 1999 in Istanboel niet nakomt om zijn troepen uit Georgië en Moldavië terug te trekken.

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zei donderdag dat het bondgenootschap een "groot belang" hecht aan het CFE-verdrag, maar het verdrag niet zal ratificeren zolang Rusland zijn verplichtingen niet nakomt.

Rice verdedigde de plannen voor het Amerikaanse raketschild. "Wij blijven hopen dat de Russen zullen erkennen dat we ons in een nieuwe bedreigingsomgeving bevinden", luidde het. "We bevinden ons niet in een situatie waarbij Rusland en de VS tegenstanders zijn. We worden geconfronteerd met gemeenschappelijke bedreigingen".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud