Advertentie

Rijke landen besteedden 5 pct minder aan ontwikkelingshulp in 2006

De 22 landen die lid zijn van de Commissie voor Ontwikkeling (CAD) van de Oeso hebben in 2006 5,1 procent minder financiële hulp gegeven aan ontwikkelingslanden. Dat is de eerste achteruitgang sinds 1997, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van de CAD.

(afp) De daling is vooral het gevolg van minder schuldkwijtscheldingen. Die bereikten in 2005 een recordhoogte, voornamelijk door kwijtscheldingen aan Irak en Nigeria. De andere vormen van hulp daalden vorig jaar minder sterk (-1,8 procent). De CAD verwacht dat de kwijtscheldingen in 2007 voort zullen verminderen en dat bijgevolg ook de totale hulp verder zal dalen.

De hulp aan sub-Sahara Afrika, uitgezonderd schuldverlichting, bleef constant in 2006, ondanks de belofte tijdens de G8-top in Gleneagles om de hulp aan Afrika tegen 2010 te verdubbelen. De acht rijkste landen van de wereld beloofden er in de zomer van 2005 om de publieke schuld van de 35 armste landen kwijt te schelden en de hulp aan de meest behoeftige landen met 50 miljard te verhogen tegen 2010.

De Oeso herinnert eraan dat de CAD-landen de jaarlijkse groei van hun hulp meer dan moeten verdubbelen om hun beloften na te komen. De enige landen die de doelstelling haalden om 0,7 procent van hun bruto binnenlands inkomen (bbi) te doneren aan ontwikkelingslanden, zijn Zweden, Luxemburg, Noorwegen, Nederland en Denemarken. Het doel werd opgesteld door de Verenigde Naties.

In absolute waarde gaven de Verenigde Staten vorig jaar de meeste steun. De 22,7 miljard dollar betekent wel een daling van 20 procent in reële termen op een jaar tijd. Nadien volgen het Verenigd Koninkrijk, Japan, Frankrijk en Duitsland. De bijdragen van de CAD-leden die tot de Europese Unie behoren, vertegenwoordigen 57 procent van de totale steun.

In relatieve termen zijn de Verenigde Staten eensklaps het minst vrijgevig van de 22 CAD-landen, op uitzondering van Griekenland. De VS gaf slechts 0,17 procent (Griekenland 0,16 pct) van zijn bbi. Het gemiddelde bedraagt 0,30 procent. Het Verenigd Koninkrijk staat zevende met 0,52 procent, Frankrijk tiende met 0,47 procent.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud