Rijke landen en dollar onder druk van groeilanden

©EPA

Tijdens de drie dagen durende top van de G8 in L'Aquila zitten gedurende twee dagen minstens 14 landen aan tafel. Ook in de toekomst zal dit zo blijven, is afgesproken. De groeilanden hebben hun plaats op het wereldtoneel veroverd. China doet er nog een schep bovenop door de almacht van de dollar in het internationale monetaire systeem aan te vallen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER IN L'AQUILA

(tijd) - Hoewel de Chinese president dinsdag reeds terugkeerde naar zijn land door de rellen met de Oeigoeren, herhaalde het land gisteren toch de eis voor een kleiner belang van de dollar in het monetaire systeem. De adviseur van president Hu Jintao vertelde de G8-leiders dat het huidige systeem van reservemunten niet volstaat en dat meer stabiliteit nodig is. Hij vernoemde de dollar niet bij naam.

De rijke landen minimaliseren het belang van de opmerking. Zij vrezen dat de markten ongerust zouden raken door de aanval op de basis van het monetaire systeem. Zij gaan ervan uit dat China zelf ook beseft dat de dollar nog jaren de allerbelangrijkste munt ter wereld zal blijven.

Wel wil China druk zetten op de VS om hun monetair beleid bij te stellen. Door de hoge overheidsschuld in de VS ontwaarden de dollarreserves die China en andere landen aanhouden. Het feit dat de dollar de internationale referentiemunt is, geeft de VS bijna een blanco-cheque.

De aanval op de dollar en de VS is symptomatisch voor het groeiende zelfbewustzijn van de groeilanden, de Bric-landen en enkele andere opkomende economiën. Tot voor vijf jaar waren ze zelfs niet aanwezig op de G8-toppen, nu wordt ernstig nagedacht om de samenstelling te wijzigen naar een G14. In ieder geval zal een groot gedeelte van toekomstige G8-toppen met minstens 14 landen verlopen.

Ook in de komende onderhandelingen over de liberalisering van de wereldhandel en de afbouw van de CO2-uitstoot spelen de groeilanden op gelijke voet met de ontwikkelde landen. Die geven openlijk toe dat de wereld veranderd is. Zij vinden wel dat de groeilanden nu ook 'verantwoordelijkheid' moeten opnemen.

DDW

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud