Rivalen in Oekraïne wachten oordeel Hooggerechtshof af

(belga) - In Oekraïne zijn de twee presidentskandidaten een stap dichter bij een oplossing gekomen voor de crisis waarin het land is terechtgekomen. Premier Viktor Janoekovitsj en oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko willen het oordeel van het Hooggerechtshof afwachten en zijn daarna bereid om opnieuw te onderhandelen.

EU-bemiddelaar Solana (r.) en presidentskandidaat Joestsjenko. (foto: epa)

Er is ook een akkoord om de blokkering van de gerechtsgebouwen op te heffen.Verder is er ook een akkoord om de kieswetgeving aan te passen en de blokkering van de gerechtsgebouwen meteen op te heffen. Het akkoord kwam er dankzij bemiddeling van Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie, de Poolse president Kwasniewski en een vertegenwoordiger van de Russische president Poetin.

Het Hooggerechtshof beraadt zich sinds vorige week over de geldigheid van de verkiezingen. Zowel Janoekovitsj als Joestsjenko hebben het hof gevraagd om de tweede ronde van de verkiezingen ongeldig te verklaren. Janoekovitsj had die ronde gewonnen, maar er zijn vermoedens dat geknoeid is met de uitslag.

Woensdag stuurde het parlement de regering-Janoekovitsj de laan uit. Het Oekraïense parlement stemde een motie van wantrouwen tegen Janoekovitsj. Ze werd aanvaard met een nipte meerderheid van 229 van de 450 stemmen. Maar Janoekovitsj weigert op te stappen.

'Ik zal nooit een dergelijk onder druk genomen besluit erkennen', reageerde Janoekovitsj. Het parlementsbesluit is volgens hem 'politiek gemotiveerd en illegaal'. Janoekovitsj zei premier te blijven tot een nieuwe president is verkozen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud