Roche belooft EU-Commissie voldoende Tamiflu

(belga) - In een gesprek met eurocommissaris voor volksgezondheid Markos Kyprianou heeft de topman van het Zwitsers farmabedrijf Roche, Franz Hummer, beloofd dat de productiecapaciteit voor de virusremmer Tamiflu voldoende zal verhoogd worden. Roche zelf zal meer produceren, en er lopen al her en der gesprekken over licenties voor andere fabrikanten.

Roche had al beloofd dat 'patenten geen obstakel' zouden vormen. Roche kan -al dan niet onder druk- tijdelijke licenties toestaan aan producenten van generische geneesmiddelen, in afwachting dat er wereldwijd voldoende voorraden Tamiflu aanwezig zijn.

Hummer en Kyprianou hebben ook het beheer van die stocks besproken. In principe gaan de nieuw geproduceerde geneesmiddelen naar wie eerst besteld heeft. Toch is een correctie voorzien om alle landen te kunnen bevoorraden. Kyprianou roept de Europese landen op duidelijkheid te geven over hoeveel Tamiflu zij nog nodig hebben.

Tamiflu wordt gezien als een van de meest efficiƫnte middelen tegen een besmetting met het H5N1-virus. Het gaat niet om een vaccin, maar om een preventieve of curatieve behandeling.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud