Rode Khmer-tribunaal ingezworen

In Cambodja hebben maandag de rechters van het Rode Khmer-tribunaal de eed afgelegd. Het door de VN financieel gesteunde tribunaal moet ervoor zorgen dat voormalige verantwoordelijken van het Rode Khmer-regime in Cambodja berecht kunnen worden voor de moord op bijna twee miljoen Cambodjanen tussen 1975 en 1979.

(belga) IZeventien Cambodjaanse en tien buitenlandse rechters, aanklagers en juridische experts legden de eed af tijdens een ceremonie in de Zilveren Pagode van het Koninklijk Paleis in de hoofdstad Phnom Penh. Later komen er nog drie buitenlandse rechters bij.

De Rhode Khmer waren tussen 1975 en 1979 aan de macht in Cambodja. In die periode kwamen zo'n twee miljoen Cambodjanen om door ziektes, hongersnood, foltering en executies. Tot vandaag leven de meeste leiders van de beweging nog altijd in vrijheid, zonder ooit voor een rechtbank te zijn gedaagd.

Slechts twee hoofdrolspelers van het regime leven in gevangenschap. Het gaat om de 80-jarige Ta Mok en de 64-jarige Kang Kek Ieu. De anderen lopen vrij rond. Pol Pot, de leider van de Rode Khmer ten tijde van de genocide, stierf in 1998 in een schuilplaats in het Cambodjaanse oerwoud.

De onderhandelingen over de oprichting van het Rode Khmer-tribunaal zijn woelig verlopen. In februari 2002 braken de VN de gesprekken af omdat Cambodja onvoldoende garanties kon geven voor een eerlijke en internationaal aanvaarde rechtsgang. In januari 2003 hervatten de twee partijen de gesprekken, tot in juni vorig jaar een akkoord werd bereikt.

Midden juli wordt gestart met de onderzoeken, de processen zouden midden 2007 van start gaan.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud