Rode Kruis verbitterd over gang van zaken in Gaza

Foto AFP ©AFP

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft Israël opgeroepen dringend toegang te verlenen tot de gewonden in de stad Gaza. De medische hulpploeg van het ICRC en de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) heeft dagenlang tevergeefs geprobeerd in de door het Israëlisch leger beschoten wijk Zaitun te geraken. Dat deelde het ICRC woensdagnacht mee. Pas woensdag werd een team met vier ambulances doorgelaten. Het Israëlische leger verklaarde dat de eigen soldaten belangrijker zijn dan inspanningen om het verkeer van Rode Kruis-ambulances in de oorlogszone te coördineren.

(belga) - In een woning in Zaitun troffen medewerkers van het Rode Kruis vier kleine kinderen naast hun dode moeder aan. De kinderen waren te zwak om op te staan. Ook een volledig uitgeputte man werd gevonden. In totaal lagen in de woning twaalf lijken op matrassen. In een ander huis vond de reddingsploeg 15 deels gewonde overlevenden van de aanvallen naast drie lijken. Israëlische soldaten bevalen de hulpverleners het gebied te verlaten, wat ze echter weigerden.

'Dit is een schokkende gebeurtenis', verklaarde Pierre Wettach, leider van de ICRC-delegatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Het Israëlisch leger heeft zich niet gehouden aan zijn volkenrechtelijke verplichtingen om gewonden te laten ophalen en verzorgen, luidt de kritiek van het ICRC.

Een ambtenaar van het Israëlische ministerie van Defensie was niet echt onder de indruk. 'Het is oorlog en onze voornaamste bekommernis zijn onze eigen soldaten en in geen geval de (Palestijnse) burgers', zei hij. De coördinatie van het ziekenwagenverkeer is tijdens het militair offensief 'niet altijd mogelijk'.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep ondertussen Israël en Egypte op hun grenzen naar de Gazastrook te openen om humanitaire hulp mogelijk te maken en de Palestijnse bevolking de mogelijkheid te bieden weg te vluchten uit de oorlogszone. De VN-Veiligheidsraad moet deze eis ondersteunen, luidde het in een donderdag verspreide mededeling.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud