Rode Kruis wijst op folteringen in Guantánamo

(tijd) - Het internationale comité van het Rode Kruis heeft in een vertrouwelijk rapport aan de Amerikaanse regering verklaard dat de gevangenen op de Amerikaanse militaire basis Guantánamo Bay psychologisch en fysisch worden gefolterd. Dat schrijft de krant The New York Times.

Een inspectieteam van het Rode Kruis ging in juni na hoe de gevangen op de militaire basis Guantánamo Bay in Cuba werden behandeld. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de manier waarop de gevangenen worden vastgehouden en de ondervraagd 'gelijkwaardig is aan foltering'.

In totaal bevinden zich zo'n 550 gedetineerden op de militaire basis in Guantánamo Bay. De meeste gevangenen worden door de VS beschouwd als Taliban-soldaten of strijders van het terreurnetwerk Al Qaeda.

Volgens het Rode Kruis was ook het medisch personeel betrokken bij de mishandeling van de gevangenen. Een aantal dokters zou de ondervragers informatie hebben gegeven over de psychische toestand van de gevangenen.

De ondervragers zouden een syteem hebben ontwikkeld waarmee ze de wil van de gevangen willen breken door midddel van 'vernederingen, blootstelling aan extreme temperaturen en eenzame opsluiting.' Gedetineerden werden volgens het Rode Kruis ook gedwongen in 'onnatuurlijke houdingen' te zitten.

De organisatie maakte het vertrouwelijke rapport in juli over aan de Amerikaanse regering. Maar het Witte Huis heeft de beschuldigingen ontkend.

Ook het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, verklaarde dat de Guantánamo-gevangenen 'op een veilige, menselijke en professionele manier' worden behandeld. Het Pentagon ontkent ook dat de medische dossiers van de gevangenen worden gebruikt bij ondervragingen.

Het is de eerste keer dat het Rode Kruis in zulke felle bewoordingen spreekt over de toestand op Guantánamo Bay. Het Rode Kruis doet sinds januari 2002 geregeld inspectierondes op de Amerikaanse militaire basis.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud