Roemeense regering spat uiteen

De Roemeense regering is donderdag uit elkaar gespat, nadat de ministers van de sociaaldemocratische partij PSD hebben beslist op te stappen.

(belga) - Eerder op de dag had president Traian Basescu het ontslag van minister van Binnenlandse Zaken Dan Nica bekrachtigd en minister van Ontwikkelingssamenwerking Vasili Blaga benoemd als zijn voorlopige opvolger. Blaga is een politieke medestander van Basescu.

PSD-fractieleider Mircea Geoana liet daarop weten dat alle ministers van de partij van Nica hun ontslag indienen en wees de president als schuldige aan voor de politieke crisis. Het komt nu aan de liberaaldemocratische premier Emil Bloc toe om dit ontslag al of niet te aanvaarden.

Nica vloog de laan uit na omstreden uitspraken over een mogelijke poging tot fraude bij de presidentsverkiezingen van 22 november en omdat volgens Bloc de criminaliteit in Roemenië is gestegen.

Blaga, die ook tot nieuwe vicepremier is benoemd, is de lijsttrekker van de burgerlijke partij PD-L, die bij de officieel partijloze Basescu aanleunt.

PD-L en PSD besturen sinds begin dit jaar Roemenië.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud