Roemeense regeringscoalitie voor de bijl

In Roemenië is de regeringscoalitie uiteengespat. Premier Calin Popescu Tariceanu kondigde zondag op een persconferentie in Boekarest een minderheidskabinet aan dat zal bestaan uit zijn Nationale Liberale Partij (PNL) en de Partij van de Hongaren (YDMR).

(belga) De tot nog toe meeregerende Democratische Partij PD die president Traian Basesecu na staat, maakt niet langer deel uit van de regering. De partij had zeven ministerposten. In Roemenië is er al twee jaar strijd tussen Basescu en Tariceanu. Beiden beschuldigen elkaar van onbekwaamheid en te dicht tot de private industrie van hun land te staan.

Centraal in de jongste ruzie stond het inzicht van de premier om minister van Binnenlandse Zaken Vasile Blaga en minister van Justitie Monica Macovei, beiden lid van de PD, te ontstaan. Beiden zijn graag gezien in de Europese Unie voor hun hervormingsinspanningen, maar ze liggen met Tariceanu overhoop. De Democratische partij zei niet te kunnen instemmen met ontslag van de twee mandatarissen en liet via voorzitter Adrieen Vidanu dat er maar twee opties waren: "ofwel met de PD, ofwel zonder de PD".

De premier kwam maandag nog in botsing met de twee toen hij opnieuw opriep om de Roemeense troepen terug te trekken uit Irak, waarmee hij lijnrecht inging tegen Basescu. Tariceanu was ook al dienstdoend minister van Buitenlandse Zaken en heeft een kandidaat van de president verworpen.

Volgens de premier impliceerden de voortdurende ruzies dat de coalitie "geen middelen meer had om efficiënt te zijn". Als toekomstig lid van de Europese Unie moet Roemenië echter economische vooruitgang maken en zijn "communistisch en Balkanverleden" achter zich laten, zei hij. Er is dus nood aan "frisse wind en een nieuwe visie" om het land "uit de impasse" te halen.

Tariceanu is van plan volgende week zijn nieuwe regering voor te stellen. Hij spreekt openlijk de hoop uit op vanuit de oppositie steun te krijgen van de socialisten. Die PDS gaat achteruit in de peilingen en verkiest volgens analisten vervroegde verkiezingen te vermijden. De etxreemrechtse Partij voor een Groot Roemenie heeft al aangekondigd tegen de herschikte regering te zullen stemmen omwille van de aanwezigheid van ministers van de Russische minderheid.

De PNL-PD was aan de macht sinds de parlementsverkiezingen van november 2004.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud