Roemenië meldt nieuw geval van vogelgriep

(belga) - In Roemenië is mogelijk een nieuw geval van vogelgriep ontdekt. Het ministerie van Landbouw in Boekarest maakte melding van een besmette zwaan in de Donau-Delta. Maandag werd het vogelgriepvirus ook vastgesteld bij kalkoenen van het Griekse eilandje Oinousses. Dat heeft het ministerie van Landbouw in Athene aangekondigd. Wel is nog niet duidelijk of het om de H5N1-variant gaat die mensen kan doden.

In Roemenië werden bij een zwaan de antilichamen van de vogelgriep vastgesteld. Bijkomend onderzoek moet nog duidelijk maken of het gaat om de gevaarlijke variant die dodelijk is voor de mens. De H5N1-variant werd eerder al ontdekt in Roemenië en in Turkije.

In Griekenland alarmeerde de eigenaar van een boerderij op Oinousses, een klein eiland op ongeveer twee kilometer van de Turkse kust, op 13 oktober de autoriteiten nadat hij had opgemerkt dat de kalkoenen vreemde bewegingen maakten.

Experts van de universiteit van Athene onderzochten bloedstalen en vonden antilichamen tegen het virus. Intussen is vastgesteld dat het virus van het type H5 is. Verdere tests moeten uitwijzen of het gaat om de variant H5N1, die in Azië al een zestigtal mensenlevens eiste.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud