Roemenië vraagt eveneens IMF-steun

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

Na Hongarije en Letland wil Roemenië eveneens op de steunfondsen van het IMF en Europa een beroep doen. Daarmee wil het de tekorten op de betalingsbalans afdekken.

(belga) - Dat maakte Europees Commissaris Joaquin Almunia maandagavond na afloop van de Eurogroep bekend. Een paar dagen terug trok de Europese Unie de steunfaciliteiten van het IMF voor de landen van Oost-Europa tot 25 miljard euro op. Volgens Almunia volstaat dat bedrag om aan de Roemeense vraag tegemoet te komen.

Van de 25 miljard euro ging er reeds 6,5 miljard naar Hongarije en 3,2 miljard naar Letland. Hoeveel Roemenië nodig heeft wou Almunia maandagavond niet kwijt. "De onderhandelingen over de bedragen en de voorwaarden, aldus Almunia, moeten nog van start gaan."

Zowel Almunia als de voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker onderstreepten nog eens dat de landen van Centraal- en Oost-Europa grondig van elkaar verschillen. "Er is geen reden, aldus Juncker, om opnieuw over een Oost-Europees blok te spreken of weer een geografische scheidingslijn in te voeren."

De Europese Commissaris wees er verder op dat de 25 miljard beschikbare fondsen momenteel ruimschoots volstaan. "Uiteraard, zo voegde hij er echter aan toe, zijn we bereid om in geval van nood extra middelen te reserveren." Volgens Almunia bestaat daarover een akkoord tussen de EU-lidstaten. "Het is evident, zo verduidelijkte Juncker, dat we solidair met de Oost-Europese landen zijn en blijven."

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud