Ruim helft Guantánamo-gevangenen ondernam geen acties tegen VS

(belga) - Meer dan de helft (55 procent) van de circa 500 gevangenen die worden vastgehouden op de militaire basis Guantánamo op Cuba hebben geen 'vijandige acties' ondernomen tegen de Verenigde Staten en 93 procent werd niet door de Amerikaanse of geallieerde strijdkrachten opgepakt. Dat staat in een rapport, dat woensdag werd openbaar gemaakt door twee advocaten van de gevangenen.

Dit rapport is een verslag van een gedetailleerde analyse van de overheidsdocumenten over de bezwarende feiten tegen de 'vijandige strijders', die worden vastgehouden op de Amerikaanse basis.

Deze documenten werden door het ministerie van Defensie begin 2005 gepubliceerd en zijn te raadplegen op het internet.

Na een grondige analyse stelden Mark en Joshua Denbeaux vast dat 55 procent van hen nooit een 'vijandige daad tegen de Verenigde Staten of hun bondgenoten' had ondernomen. Bovendien wordt in de overheidsdocumenten slechts 8 procent voorgesteld als 'Al Qaeda-strijders'.

Anderen worden ingeschat als 'leden' of lieden die banden hebben met de Taliban, of andere organisaties waarvan sommige zelfs niet op de officiële lijst van terroristische organisaties staan.

Slechts 7 procent werd door de Amerikaanse of geallieerde strijdkrachten zelf gevangengenomen, 36 procent door de Pakistaanse overheid in Pakistan, 11 procent door de noordelijke alliantie (verbond van Afghaanse krijgsheren tegen de Taliban) en van 44 procent verstrekt de overheid geen nadere uitleg van waar ze komen.

De advocaten wijzen er op dat de Verenigde Staten pamfletten heeft verspreid waarin hoge beloningen worden beloofd voor het vangen van 'vijandige strijders' en ook gevangenen aanvaardt van premiejagers, die snel weer verdwijnen zonder dat hun geloofwaardigheid kon nagetrokken worden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud