Running mates overstijgen verwachtingen

Joe Biden (links) en Sarah Palin - Foto Reuters

Het debat tussen de Democratische running mate Joe Biden en zijn Republikeinse tegenstander Sarah Palin resulteerde niet in de enorme blunders waarvoor hier en daar gevreesd werd. Palin straalde meer zelfvertrouwen uit dan tijdens haar recente rommelige tv-interviews. Biden richtte bijna al zijn aandacht op de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. Hoewel beide running mates volgens peilingen beter presteerden dan verwacht, duidden kiezers Biden als winnaar aan.

Van onze correspondent in New York

(tijd) - Er werd met spanning uitgekeken naar het debat tussen de beide kandidaten voor het vice-presidentschap. Een reden voor de grote aandacht was de kans op pijnlijke uitschuivers van het duo. Ondanks zijn lange ervaring als senator en debator, staat Biden erom bekend soms ongelukkige uitspraken te doen.

Maar de meeste aandacht was gericht op Palin. Nadat ze de voorbije weken een slechte indruk gaf tijdens enkele tv-interviews, was het afwachten hoe de gouverneur van Alaska zou presteren tijdens haar eerste nationale debat. Eerder deze week toonden peilingen dat steeds minder Amerikanen Palin geschikt achten voor het presidentschap.

Palin overtrof donderdagavond echter de verwachtingen, die na haar mislukte interviews weliswaar laag waren. De gouverneur was meer zelfverzekerd in vergelijking met de interviews en gebruikte meermaals cijfers en feiten om de Democratische presidentskandidaat Barack Obama aan te vallen.

Outsider

Palin schilderde zichzelf af als een 'outsider' die de zorgen van de gewone Amerikaan begrijpt en geen typische Washington-politicus is. Ze suggereerde onder andere om naar kindervoetbalwedstrijden te gaan en er met de ouders te praten om een idee te krijgen hoe het gesteld is met de economie. 'Ik zweer je dat je er ongerustheid zult horen', zei ze.

Palin gebruikte regelmatig volkse taal en knipoogde enkele keren naar de camera nadat ze een punt had proberen maken. Op sommige vragen antwoordde ze heel ontwijkend, en ze keerde regelmatig terug naar haar stokpaardje, energie, waar ze als gouverneur van een olierijke staat ervaring mee heeft. 'Barack Obama en senator Biden, jullie hebben neen gezegd tegen alles om een binnenlandse oplossing te vinden voor de energiecrisis waarin we ons bevinden', zei Palin.

McCain

Biden vermeed om Palin aan te vallen, en richtte in de plaats al zijn aandacht op McCain. De eerste vraag van het debat ging over het reddingsplan voor de financiële sector, waarop Biden McCain ervan beschuldigde mee verantwoordelijk te zijn voor de crisis omdat hij jarenlang voor deregulering had gepleit. Hij beloofde samen met Obama 'het economisch beleid fundamenteel te veranderen en te focussen op de middenklasse'. Hij herinnerde kijkers er ook aan dat McCain twee weken geleden nog beweerde dat 'de fundamenten van de economie stevig waren'. Waarnemers wijten McCains recente terugval in de peilingen aan zijn weinig succesvolle optreden tijdens de financiële crisis die de voorbije weken losbarstte.

Op de vraag of menselijke activiteit verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, liet Palin verstaan dat niet alle klimaatverandering toegeschreven kan worden aan de mens, maar dat ook 'cyclische temperatuurveranderingen op onze planeet' een rol spelen. Ze zei 'niet te willen discussiëren over de oorzaken'. Biden reageerde dat het 'duidelijk' is dat de mens de oorzaak is. 'Als je niet begrijpt wat de oorzaak is, is het bijna onmogelijk een oplossing te vinden', voegde hij er aan toe.

George Bush

Toen het onderwerp verschoof naar buitenlands beleid, kwam de ruime ervaring van de 65-jarige Biden naar boven. Biden - voorzitter van het senaatscomité voor buitenlandse zaken - viel McCain meermaals aan en portretteerde hem als een voortzetting van het beleid van president George Bush. Hij herhaalde Obama's standpunt tijdens het debat vorige week dat Bush en McCain door hun overdreven focus op Irak alle aandacht hadden verloren voor Afghanistan en Pakistan, waar volgens Biden de echte terreurdreiging vandaan komt. Palin verweet Obama dan weer de financiering voor de troepen in Irak te hebben willen afsnijden, en stelde dat Obama's plan om troepen terug te trekken uit Irak 'een witte vlag van overgave' is.

Biden kende een sterk moment toen hij even emotioneel werd terwijl hij vertelde over hoe moeilijk het soms was als alleenstaande vader twee kinderen op te voeden. Biden verloor zijn vrouw en dochtertje in een auto-ongeluk 36 jaar geleden.

Geen kantelmoment

Verschillende peilingen bij kijkers bevestigden dat beide kandidaten beter gepresteerd hadden dan verwacht. Biden kwam volgens kiezers als winnaar uit het debat, al is het wachten op meer betrouwbare peilingen de volgende dagen. Het debat zorgde in ieder geval niet voor het kantelmoment dat de McCain-campagne steeds meer nodig heeft nu Obama een significante voorsprong heeft genomen in de peilingen.   

Kris van Hamme

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud