Advertentie

Rusland dreigt import Europees vlees op te schorten

Rusland dreigt ermee de import van Europese producten van dierlijke oorsprong op te schorten indien de lidstaten van de Europese Unie tegen het einde van de maand geen garanties kunnen bieden over de kwaliteit en veiligheid van de producten.

(belga) "Indien bepaalde lidstaten tegen 31 maart niet alle gevraagde documenten bezorgen, zal de Russische dienst voor veterinaire en fytosanitaire controle verplicht zijn om de import van producten van dierlijke oorsprong uit deze landen op te schorten", zo staat in een mededeling die de dienst vrijdag verspreidde.

De Russen eisen dat de EU-lidstaten rapporten opmaken over "de aanwezigheid van verboden en giftige stoffen" in het vlees dat ze vorig jaar naar Rusland hebben uitgevoerd. Voorts eist Moskou controleplannen voor de kwaliteit van de export in 2007. De Russen claimen met name dat er vorig jaar salmonella en andere bacteriën werden gevonden in vlees uit Frankrijk, Duitsland, België en Nederland.

Een woordvoerder van de Europese Commissie verklaarde vrijdag dat Moskou nog geen enkele officiële boodschap heeft verstuurd over een mogelijke opschorting van de import. De Commissie heeft dan ook geen onmiddellijke reactie klaar. De zegsman betreurde wel dat Rusland zijn dreigementen via de media lanceerde.

Intussen handhaaft Rusland al sinds eind 2005 een embargo op de invoer van vlees uit Polen. Als gevolg van dat embargo blokkeert Warschau de lancering van onderhandelingen met Rusland over een nieuw partnerschapsakkoord.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud