Rusland dreigt met nieuw gasconflict

Een nieuwe rel tussen Rusland en Oekraïne dreigt de gasbevoorrading in delen van Europa in de war te sturen. De Russische premier Vladimir Poetin vraagt de Europese Unie om Oekraïne te helpen zijn facturen te betalen. Begin dit jaar verstoorde een conflict tussen Rusland en Oekraïne wekenlang de Europese gasbevoorrading.

(belga) - Zowat een kwart van het gas in Europa komt uit Rusland. De levering van dat gas loopt grotendeels over buurland Oekraïne. Maar die kampt nu met een betalingsachterstand. Voor de voorbije maand oktober zou Oekraïne nog ruim 330 miljoen euro moeten betalen.

Poetin heeft EU-voorzitter Zweden al laten weten dat de gasbevoorradingen voor Europa mogelijk in het gedrang komen als Kiev niet snel met geld over de brug komt. Poetin wil dat de EU Oekraïne bijspringt. "Dat Europa haar portefeuille eens opent, ze heeft geld", zei de Russische premier maandag na een ontmoeting met zijn Deense collega Rasmussen. Poetin doelde wellicht op de steun die de EU beloofde aan Oekraïne.

In Kiev wijst premier Joelia Timosjenko met een beschuldigende vinger naar president Viktor Joesjtsjenko. Die zou geen geld meer willen vrijmaken voor de gasleveringen. Zonder twijfel speelt de nakende kiesstrijd tussen beiden hierin een rol. In Oekraïne zijn er in januari presidentsverkiezingen gepland. Joesjtsjenko geldt daar als kansloos.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud