Rusland, Duitsland en Frankrijk vinden Amerikaanse houding onaanvaardbaar

(belga) - Rusland, Duitsland, Frankrijk en Canada protesteren tegen de houding van de VS in verband met de contracten voor de heropbouw van Irak. De landen die zich niet bij de Amerikaans-Britse coalitie hebben aangesloten en tegen het conflict in Irak zijn, kunnen geen contracten binnenhalen. Dat meldde het Pentagon. Het Witte Huis heeft ondertussen bevestigd dat het 'normaal is dat landen die de VS niet hebben gesteund, nu ook niet mee profiteren'.

De offertes voor de heropbouw van Irak worden gefinancierd met het geld van de Amerikaanse belastingbetaler en het is normaal dat de landen die de VS niet hebben gesteund daar niet van profiteren. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan bevestigd. "Het is normaal en redelijk te verwachten dat de belangrijkste contracten naar het Iraakse volk gaan en naar de landen die de met de VS de moeilijke taak wacht om een vrij, democratisch en welvarend Irak op te bouwen", zei hij.

In Duitsland toonde minister voor Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, zich verbaasd over de uitsluiting van Duitse bedrijven bij de heropbouw van Irak. "We hebben met verbazing kennis genomen van de beslissing en zullen er met Amerika over praten".

De woordvoerster van bondskanselier Gerhard Schröder liet weten dat de beslissing "niet aanvaardbaar" was en bovendien totaal niet strookt met een overeenkomst tussen de Amerikaanse president George W. Bush en de kanselier om "naar de toekomst te kijken en niet naar het verleden".

De Russische defensieminister Sergej Ivanov liet weten persoonlijk met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Rumsfeld de zaak te zullen bespreken. Bovendien liet hij verstaan dat Moskou acht miljard dollar wil recupereren die het nog te goed heeft van de wapenleveringen aan Irak, een schuld die dateert uit de tijd dat Saddam Hoessein er nog de plak zwaaide. Van het kwijtschelden van die schuld kan volgens Moskou geen sprake zijn.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, zei na een onderhoud met zijn Duitse ambtgenoot Fischer dat "de landen die willen meewerken aan de heropbouw van Irak dat moeten kunnen doen". "Ik denk niet dat we kunnen spreken van een definitieve politiek van de VS. Er zijn bepaalde verklaringen in de pers verschenen over een bepaald beleid, maar we mogen daaruit nog niet besluiten dat dat ook het definitieve beleid is", voegde hij eraan toe.

Frankrijk "bestudeert" of de Amerikaanse maatregel die de Franse bedrijven uitsluit bij de wederopbouw van Irak wel wettelijk is. Dat heeft de woordvoerder van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hervé Ladsous, meegedeeld. "Wij onderzoeken de verenigbaarheid van deze beslissingen met het internationaal recht op concurrentie, samen met onze betrokken partners, meer bepaald de EU en de Commissie", luidde het. Voor de rest wenst Frankrijk nu geen verdere verklaringen af te leggen over de kwestie.

Paul Martin, die vrijdag de nieuwe premier van Canada wordt, zei de beslissing van het Pentagon "zeer moeilijk te kunnen begrijpen". "Ik begrijp de belangrijkheid van dit soort contracten. Maar de vraag is niet wie die contracten krijgt, maar wat het beste is voor het Iraakse volk".

20719670

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud